Triggerpointbehandeling

Wat is triggerpointtherapie?

Deze therapie is erop gericht dat ik u begeleid en dat  u dus zelf meewerkt aan het behandelen van uw kwaal.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen oftewel 'knoopjes'. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, een operatie, maar ook onderbelasting, stress of verkeerde voeding.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings-)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS.

Waarom die naam?

triggerHet woord 'trigger' uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak symptomen (bijv. pijn) produceren die elders zijn gelegen dan waar het triggerpoint zich bevindt. Deze uitstralende of afgeleide sensatie, wordt 'referred pain' genoemd. Een bekend voorbeeld is te zien op de afbeelding. Dit triggerpoint (zwarte kruisje) in de monnikskapspier (m. trapezius) is vaak de bron van hoofdpijn.

Hoelang duurt de behandeling?

in mijn praktijk ben ik de eerste sessie ongeveer 1 1/2 uur met u bezig. Dit komt doordat ik een uitgebreide anamnese doe, Daarna u een ontspanningsmassage geef en daarbij de triggerpoint (s) localiseer. U krijgt uitgebreide uitleg over de zelfbehandeling. in samenspraak maken we een behandelplan. 

De duur van het behandelplan en het aantal sessies hangt  ervan af hoelang u al last heeft van uw kwaal en hoeveel tijd en energie u zelf kunt steken in het behandelen thuis 

U zult ontdekken hoe fijn het is om zelf de regie in handen te hebben over dit alles.